Tadi pagi plak call sis Angah, halamak!! smlm ade sedara belah hubs die buat kenduri ofcos la Nasi Ambeng main menu...banyak laktu siapbungkus bw balik lagi dengan kuaih muih macam2 hurmm... kecur je aku dgr kalau la rumah dekat kan bestt...
And di bwah ni saje je nak share macamana pembungkusan Nasi Ambeng waktu kenduri kat rumah dibuat meriah hoo... mcm2 lauk bercampur dlm satu dulang besar makan 4 orang.... superbb!!!
selalu orang kalau sedap sekali makan tambah lagi, tapi kalau Nasi Ambeng mcmni ye rupe mmg xperlu tambah2 gerenti kenyang sekali hadap... burrrrppp!!!
Cara-cara penyediaan:-
1. Alaskan talam ngan daun pisang.. pastu masukkan nasik dan ratakan
2. Alaskan atas nasik ngan daun pisang yang dibentuk bulat
3. Susunlah semua lauk pauk diatas daun yang bulat tadi.
Yang best nih.. serunding kelapa
Last sekali Ayam Golek kat atas
Antara menu yang biasa disediakan utk Nasi Ambeng ni
1. Sayur goreng /Sambal goreng
2. Mee & meehoon goreng ( tak pasti kenapa diaorang masak mee sebagai sayur tapi menurut sumber sebab tak mudah basi )
3. Kerabu celur - untuk kenduri kesyukurun biasanya
4. Serunding- ni yang special yang membuatkan nasik ni jadi kick
5. Rempeyek, Ikan masin, tempe goreng antara condiment yang biasa orang letak
6. Ayam Golek/ Ayam masak kicap -biasanya diaorang goreng jer sebab tak nak cepat basi
No comments:
Post a Comment