Wednesday, 14 December 2011

Seni alam rumahtangga

Assalamualaikum w.h.t...

Nak share sikit pasal issu mcm tajuk diatas nie.. sambil tgh siap2 gosok baju , tudung , kemas baju2 , pampers and botol susu Ajeeq dlm beg nursery biaseye pagi2 sebelum pergi kerja aku ON TV dengar Tanyalah Ustaz kat TV9. So tajuk pagi tadi ttg Seni rumahtangga hmm menarik boleh tambah pemgetahuan nie..

Ustaz tu ckp masa bercinta sebelum kahhwin dengan selepas kahwin memang different sbb masa bercinta apasajer sumeye indah everytime asik ingat die,  rindu kat dielah and kalu nak tunjuk sayang pon sampai caring terlebih itu apa yg aku rasa lah tapi memang betul pun kata Ustaz tu sbb masa bercinta ialah masa memburu..belum dapt lagi so whatever semuaya manis semuaye sweet..I love u, U love me...

Tapi lepas je dah kahwin  dah ade anak berderet keadaan mesti berubah xde sangat rasa kemanisan gula yang manis macam sebelum berkahwin and that the true colour were come...dah dapat kan.. bila berjalan pun sorang depan sorang belakang.. masa bercinta biaseye laki mesti la nk tunjuk macho die tarik kan kerusi utk kita duduk bukan kan pintu utk kite masuk... tapi lps dh kahwin hmm sumeye dh pudar.. Hang buat la sendiri ada tangan ade kaki kan... waitt jangan sentap ok tapi biasanya keadaan inilah yang banyak berlaku... tapi maybe ade jugak yang tak macam tu dulu hingga dah beranak pinak caring die sama je maintain je.. beruntungye kalau dapat pasangan yang macam tu boleh maintain sampai ke tua kan..

Juga untuk mengekalkan keharmornian alam rumahtangga kita juga kena kenal personality pasangan kite, kiranya kalau die tengah ada masalah kite boleh jadi macam kawan dengar luahan atleast walaupun kite xboleh tolong solve kan problem tapi jadi sebagai pendengar pun dah cukup untuk kurangkan beban yang ditanggung...

Dan bila dah ada anak pulak benda yang paling penting kena tunjuk kan contoh yang baik depan anak2 kalau negative yang kite tunjuk jadilah what go around comes around tanpa kite sedar perbuatan yang kite buat boleh jadi ikutan kepada anak2 samada yang baik atau yang buruk...contoh kalau bapak tu suka minum air sejuk dalam peti ais bila dah habis die letak balik botol kosong tu semula..and si isteri yang misali pulak akan  ambil dan isi air yang baru tanpa merungut... then bile anak tengok and dia pon buat mcm yang bapak dia buat letak semula botol kosong yang dah habis diminum dlm peti sejuk tadi dan si anak telah ada ciri2 anak derhaka walaupun benda tu kecil sebab dia dah menyusahkan ibu dia.. begitulah penerangan Ustaz pagi tadi so apasaje kelakuan kite baik buruk sebagai ibu bapa perlu berhati2 dan jaga supaya anak kite mencontohi teladan yang baik dari kita..

Dan yang paling penting adalah Solat berjemaah bersama anak isteri benda yang patut dilakukan oleh sebuah keluarga. Juga makan bersama barulah erat hubungan xdelah bila anak dah besar rasa jauh dengan kite dari awal perlu diterapkan benda2 macam ni dah panggil lah pangillan yang lembut dan mesra serta romantik like Abang, Sayang n etc..jangalah plak bila anak pangill ayah kite pun ayah juga... xde feeling langsung...

Oraite esok kul 7 pagi ada sambungan part II Tanyalah Ustaz tu ttg issu ni..don't miss it!!! ; )

2 comments:

Diana @ Didi said...

Gud info..Biase la,b4 kawen kontut pun wangi =p

Iqah Razak said...

betoi3x.... sumeye wangi n sweet...pas kahwen baru la masam2 manis..heeeheheh